dimecres, 22 de juliol del 2009

El àbac serveix per contar de un en un.

Comencem pel principi.

Quan et trobes una filera de boles amb un marc de fusta el primer que has de mirar és quines separacions hi ha entre fileres, si hi ha punts entre fileres, quantes boles hi ha per filera i de manera intuïtiva esbrinar-ne les normes de joc.

Els àbacs als que faré referència són de sistema decimal, l'àbac xinés, el japonès, el rus el romà, agrupen sempre les boletes de deu en deu, això sí de diferents maneres i aquí està la gràcia, endevinar de quina manera per poder-los fer servir.

Un altre àbac curiós que prové dels indígenes del equador és la Taptana, amb els Wild també vam aprendre a contar. I volia destacar que tenen com a referència l'espiral, fan servir l'espiral per contar, des del centre cap enfora en comptes de d'esquerra a dreta com nosaltres, només perquè us doneu conte del diferent que poden arribar a ser cultures que tenen bases tant diferents.

Comencem:



FIG1 Àbac més bàsic. Estem d'acord oi?
Contarem les boles que estan a la vora de la barra de la dreta. Si n'hi ha una serà el número 1 i així successivament.

Podem trobar un àbac amb barretes de 10 boles i el sabrem fer servir d'aquesta manera.
FiG 2 Nens que no coneixen la grafia:




FIG3 Aquí veiem representats alguns números. Contarem les boles que estan aprop de la barra de la dreta. El punt vermell representa la coma dels decimals, alguns àbacs la senyalitzen amb un punt en altres àbacs nosaltres podem acordar on posar-la, les normes de l'àbac les pacta el que ha de contar segons les seves necessitats.




Suma:FIG4


Com ja hem dit, es un sistema decimal, quan arribem a 10 boletes de una barra les tornem al seu lloc i marquem una bola de la barra superior. 10 Unitats fan una desena...
Cal ser ordenada, un cop tenim 10 boletes contades a la barra caldrà apuntar sistemàticament la boleta a la barra superior i sense fer una altra cosa endreçar les 10 al seu lloc per no contar doble.
Proveu molt cops fins que tingueu agilitat.

Un cop superada la suma es pot fer el mateix amb la resta, en comptes de pujar boletes o de posar-les cap a la dreta segons es tingui l'àbac, les baixarem o les posarem a l'esquerra per obtenir el resultat. No poso cap imatge, es molt intuïtiu, s'ha de tenir un àbac i en el millor dels casos fabricar-se el propi com jo he fet, però no us el puc ensenyar encara perquè funciona amb una altra mecànica, la del àbac xinès.

Vaig molt i molt a poc a poc perquè si es va assimilant progressivament és crea una base de coneixement més sòlida i l'aprenentatge és més divertit – aplicable a totes les disciplines de la vida- Anem pel xinès:

Àbac xinès:
Miro de trobar alguna imatge real d'un àbac xines:
aquí la tenim la WIKI es genial per aquests casos.